Citiți ce dracu' vreți!

Căutând aseară prin social media informații despre o carte (mă știți doar că îmi bag nasul peste tot pe unde miroase a literatură), dau peste postarea unei fete care întreba membrii unui grup cum li s-a părut o anume serie erotică, de la o anume autoare americană contemporană. Curgeau răspunsurile care mai de care, unul că da, altul că ba, știți voi că lectura este o activitate subiectivă și interpretabilă. 

În sfârșit, în mijlocul comentariilor de laudă sau de ne-laudă, apare o amețită care spune sec: "Dar nu mai bine citești tu un roman de Dostoievsky sau de Tolstoi?" Vă jur că am râs în hohote, de aproape am vărsat paharul cu vin pe care tocmai îl umplusem. Gen, aia mică a vrut să afle informații despre niște cărți erotice și tu îi trântești pe tavă niște ruși morți? Tanti, tu nu înțelegi că pe fata în cauză nu o interesează dilemele (de altfel bine scrise - da, i-am citit și pe sus-numiții) unor scriitori din secolul 19? 

Unii cititori nu pun mâna pe cărțile unor oameni decedați decât în liceu (și atunci amenințați cu bau-baul BACului!) și tu vrei să citească Tolstoi în timp ce prin vene le circulă hormonii fără limită de viteză, ca pe Autobahn?

Da, frate, ăștia-s tinerii din ziua de azi! Citesc cărți din astea care te obligă să ai o mână liberă (dacă nu v-ați prins e aiurea)! Ziceți mersi că citesc și nu se droghează! Ziceți mersi că pun mâna pe o carte - orice fel carte - în loc de un cui sau o seringă. Lăsați-i să citească liber. Doar așa vor fi în stare să lege două cuvinte și să nu vă mai zgârie vouă - ăstora ahtiați după cultură rusă - retina cu "dragelor" și "vroiam". 

Se vor sătura la un moment dat de umbrele lui Grey și de toanele perverse ale lui Cross, de preoți păcătoși și de mafioți belicoși. Vor face o pauză și vor pune mâna pe un thriller, pe o biografie, vor citi și altceva, fiți pe pace. Dacă nu le plac scriitorii ruși nu-i puteți obliga să-i citească.

Unii au trecut prin faza Coelho, apoi s-a oprit brusc la EL James și a continuat cu J. K. Rowling. Alții au început direct cu Tolkien, s-au delectat oleacă cu Frank Herbert, au cochetat și cu Hemingway, dar dacă au prins gust de pornoșaguri literare, cine sunteți voi să le interziceți această plăcere vinovată? Cine sunteți voi să le băgați pe gât un anumit autor?


Vă spuneam că lectura este o activitate subiectivă și interpretabilă. Ce-mi place mie nu-i place altuia. Ce altul detestă, eu iubesc și tot așa. O carte de două stele pentru mine va fi una de cinci pentru tine sau invers. Cine sunteți voi să ne criticați pentru ce citim și ce ne place?

S-a inventat cumva o cutiuță opacă în care să ne băgăm gândurile? Un fel de centură de castitate pentru creier și imaginație de care eu n-am auzit? Se scot pe piață cărți pentru toate vârstele și toate gusturile. Lectura nu este neapărat despre cultură, ci despre relaxare. Unii se destind cu un romance, alții cu un polițist, dar la final toți sunt fericiți.


Nu vă place un gen literar? Închideți ochii și treceți mai departe! Nu ne băgați pe gât ce vreți voi, că nici noi nu va obligăm să cumpărați ce ne place nouă.

Considerați-vă pupați și citiți ce dracu' vreți voi! Dacă nu vă place o carte, treceți mai departe, că doar nu sunteți masochiști? Sau sunteți? Nebunaticilor!

 

Comentarii

Postări populare