Mitologie în stil Art Nouveau
Ador mitologia, iar despre sirene am tot citit în adolescență. M-am bucurat atunci când am pus mâna pe Art Nouveau, cartea scrisă de Cynthia Orszag.
Suntem totuși în anul Domnului 2021, facem așadar o diferență între Odiseea lui Homer și povestea apărută la Editura Velvet Story, care este o reinterpretare interesantă a arhicunoscutului mit.
Intriga acestui roman o constituie găsirea unui tablou misterios, care ar fi cauzat moartea mai multor bărbați, prin înecarea în mare. Autoarea țese o pânză colorată, în care amestecă realitatea cu ficțiunea, arhitectura cu societatea vremii, magia cu sentimentele. Sunt de asemenea încântată că mare parte a acțiunii romanului Art Nouveau are loc la malul Mării Negre, la Cazinoul din Constanța (devenit între timp o ruină și intrat în renovare).
"-S-au înecat? intui Leon
Fabron dădu din cap afirmativ.
- Și ce, au ajuns la concluzia că tabloul i-a ucis? ridică tânărul din sprâncene.
- Îi dai seama! Românii sunt tare superstițioși."
La rugămintea (sau mai bine zis amenințarea cu sărăcia) bunicului său, Fabron, tânărul Leon părăsește Parisul și pleacă în căutarea misteriosului tablou, alături de prietenul lui Pierre. Toată discuția pe care Leon o are cu bunicul îl neliniștește și îl răscolește până și în somn.
"În mijlocul nopții fu zguduit de un vis lucid. Se făcea că era sub o apă verzuie și sărată, înconjurat de alge și de scoici. Lupta să iasă la suprafață, fiind înotător bun, dar ceva-l trăgea tot mai tare la fund."
Ajunși în Constanța încearcă să identifice un punct de pornire a căutării sau o persoană care are cunoștință de existența tabloului și care ar putea să îi ducă la el. Așa ajunge Leon să o cunoască pe frumoasa Zoe, angajată a Cazinoului din Constanța și artistă aspirantă (ștergeți-vă odată de pe retină imaginea lui Arielle din filmele animate ale lui Disney!). Ceva îi spune acestuia că Zoe este cheia pentru găsirea picturii.
"Zoe acceptă îndată. Flutură din gene de câteva ori într-un ritm alert, ca și cum ar fi simțit că plimbarea era doar un pretext pentru altceva. Leon nu se îndoia de faptul că era naivă și visătoare, dar bagă mâna în foc că nu era proastă și că-i analiza fiecare gest și cuvânt."
Brusc Leon este atras într-un șir de evenimente pe care nu și le poate explica, iar teama și neîncrederea încep să îi macine gândurile. Ceva este în neregulă cu tânăra fată, deoarece multe lucruri inexplicabile se întâmplă în preajma sa. Își va urma oare Leon planul de a o seduce pe Zoe, pentru a o determina să-l ducă la mult doritul tablou, sau remușcările îl vor face să renunțe la planul lui?
"Nu avea nici o îndoială: Zoe îl va ajuta. Urma s-o câștige de partea lui, nu doar promițându-i că o va face faimoasă, ci și hrănind-o cu iluzia iubirii. Și din nou se simți ca un ticălos."
Să vă spun sincer, mi-a plăcut povestea cărții, mi-a plăcut de Zoe, dar pentru Leon nu am reușit să simt nimic. Este genul de personaj pe care nici nu-l poți iubi, nici nu-l poți urî. Un personaj principal, din punctul meu de vedere, neutru. Un fel de executant. Cred că a fost un singur moment în toată cartea când acest gigolo francez m-a făcut să-mi bată inima mai tare, iar dacă veți citi Art Nouveau veți înțelege care a fost acela. Leon lasă impresia de om care face bine doar pentru a avea conștiința împăcată sau pentru a obține ceva. Ah, Leon, egoistule!
Sunt curioasă dacă voi îi veți îndrăgi pe Leon și pe Zoe. Vă invit la o călătorie literară în universul mistic creat de Cynthia Orszag. Click pe link, dragilor!
Comentarii