Îngerii războiului au vorbit - iar eu i-am ascultat
Încă de la primele cuvinte, am asemănat scriitura lui Alexandru-Mihai Gulie cu primele romane ale lui Pavel Coruț (autor român care s-a stins în liniște acum câteva zile și despre care presa nu a vuit - nici măcar nu a șoptit).
Autorul ne învață puțină istorie, ne duce prin lumea miturilor și apoi ne aruncă în mijlocul unui război al lumilor.
Tema romanului îmi este cunoscută din emisiunile cu Giorgio A. Tsoukalos de pe History Channel - Extratereștri antici, documentar pe care îl urmăresc de fiecare dată cu sufletul la gură.
Cartea îl aduce în prim plan pe psihologul Alex Winters, un orfan care a luptat pentru a face o carieră și care acum luptă pentru aprecierea viitorului socru. Alex este foarte mulțumit de faptul că în sfârșit a reușit să își deschidă propriul cabinet, urmând să aibă o primă ședință cu un pacient nou. Această ședință devine însă una tulburătoare, când Enoch O'Donnel începe să vorbească despre lumi mistice, extratereștri, adevăruri istorice și legende ce se vor rupte din realitate.
"Adevărul istoric s-a pierdut undeva pe drum în urmă cu generații, iar odată cu acesta au apărut confuzia și lipsa direcției de viitor. Cel mai important lucru cu privire la ceea ce s-a întâmplat este faptul că se va întâmpla din nou."
Da, un fel de "istoria se repetă", mai pe românește.
Alex, un habarnist al istoriei, apelează la ajutorul viitorului său socru, Tom (fost profesor de istorie și filosofie), pentru a desluși discursul alambicat al pacientului său, iar în același timp încearcă să înțeleagă visele tot mai ciudate pe care le are în ultima vreme.
"Duminică noaptea, Alex nu dormi mai deloc. Somnul îi fusese bântuit de coșmaruri. Atât de reale se pare, încât se trezi transpirat și foarte obosit."
Aflăm în cele din urmă că Alex se transpune, în timpul somnului, într-o altă lume, paralelă Pământului, o lume măcinată de războaie între cele patru rase ce o locuiesc: înțelepții totomi, protectorii tengoo, puternicii moai și danunna cei veșnici.
Pacientul său, Enoch O'Donnel, ce se numește în realitate Anshar, face parte din neamul danunna, cei ce plănuiesc cucerirea și subjugarea celor două lumi, sub conducerea crudului Shamak.
"Noi v-am făcut ceea ce sunteți astăzi. Avem drept de viață și de moarte asupra voastră, iar în curând dorința noastră se va împlini. La fel ca în trecut, acum va începe o nouă eră și numai cei loiali nouă vor căpăta dreptul de a se face în continuare moștenitori ai acestei planete. Noi suntem zeii, accentuă Shamak."
Povestea se precipită în partea a doua. Moartea domină universul, multe dintre personaje pier (nu vă spun care), iar Alex si Tom sunt din ce în ce mai hotărâți să pună capăt terorii instaurate de către danunna în cele două lumi.
Romanul se citește cu sufletul la gură și este potrivit tuturor iubitorilor de mistere și istorii ascunse, celor ce sunt interesați de apariția și motivul construirii monoliților de la Stonehenge, a piramidelor egiptene sau a templelor mayașe.
Are cartea asta și un minus (mă știți, doar, cusurgie), constând în câteva greșeli de editare, dar, cum mie îmi place să mă concentrez pe povestea redată între coperți, am făcut abstracție de acestea. Cartea este chiar una captivantă și aștept o reeditare pentru că merită din plin.
Comentarii