Teoria inocenței - Romantismul dus la absolut

Uneori, pentru a trece peste părțile mai puțin plăcute ale vieții, este nevoie de romantism și de aducerile aminte ale sincerității dragostei adolescentine. Florentina Pandelea ne oferă această carte de un romantism absolut și ne face să visăm la petale de trandafiri și fluturași în stomac.


Pe tot parcursul lecturii se simt acei fiori ai dragostei, o lectură care ne aduce în prim plan inocența anilor tinereții, nestatornicia prieteniilor, dezamăgirile specifice vârstei, jocul iubirii romantice, nepătate de preconcepții. Un young-adult romance de care să te îndrăgostești fără să conteze câte primăveri ai în tolba vieții.


Povestea tinerei Sophie mi-a adus zâmbetul pe buze, ducându-mă cu gândul la prieteniile propriei adolescențe, și mi-a confirmat că încă există romantism pe lumea asta, nu acel romantism siropos de grețos, ci acela sincer, neprefăcut. Dialogurile amuzante și monologurile retorice au fost un deliciu absolut, întregind decorul adolescentin al poveștii.


"Mă umilea de față cu toți, iar eu trebuia să râd. Nu știu cum am putut să tac, când îmi venea să îl trimit la dracu' și să îi redecorez bijuteriile."


Facem așadar cunoștință cu Sophie, o fată de 17 ani absolut normală, și suntem introduși în universul vieții de cămin, alături de prietenii acesteia, la început de an școlar.

Prima surpriză a cărții este apariția lui Mathias, tânărul student care o meditase la matematică, în școala generală, băiat care acum îi este profesor. Oare Sophie a fost îndrăgostită de el?


Viața lui Sophie se desfășoară așadar în limitele normalului până în momentul în care un bilet anonim îi este strecurat pe pernă, alături de un fir de trandafir roșu.


"Bun venit în noul an școlar! Am așteptat destul acest moment și cred că a venit timpul să descoperi iubirea. E rândul tău să fii sedusă, iubito!

Cu dragoste,

Al tău P!"


Dar Sophie nu vrea dragoste, considerând-o doar o complicație și motivul pentru care mama sa nu și-a îndeplinit dorința de a fi profesoară de matematică, atunci când a rămas însărcinată și a fost nevoită să își abandoneze visul. Fără sprijinul tatălui lui Sophie, mama ei a trebuit să o crească singură, iar tânăra se teme de a face aceleași greșeli ca și cea ce i-a dat viață.


Dar existența banală a tinerei noastre protagoniste se schimbă într-un ritm alert în momentul în care își cunoaște în sfârșit tatăl, dar și pe Hunter King ("și vânător și rege"), protejatul acestuia.


Atracția pentru Hunter este copleșitoare și se pare că este reciprocă, iar aceasta vine la pachet cu un carusel emoțional provocat de apariția tatălui și de vestea că părinții ei au, de mai bine de doi ani, o relație ascunsă.


"- Iubito, noi suntem orice, numai normali nu! Care ar mai fi farmecul, adrenalina, suspansul și emoțiile, dacă aș face totul în mod normal? Cu ce aș fi diferit de restul? Tu ai nevoie de ceva nou în viața ta. Ai nevoie de ceva real, sincer. Ai nevoie de mine, la fel de mult cum am eu de tine, doar că, încă nu ți-ai dat seama."


Biletele anonime continuă să apară, iar P(aul), acest seducător anonim, devine singura constantă în viața ei, singurul care nu se schimbă în timp ce lumea în jurul său începe să o ia la vale.


Cum se va împărți Sophie între dragostea pentru Paul cel sincer și atracția pentru Hunter cel rece? Oare care este adevărata identitate a lui Paul? Cum se va adapta ea la noua viață alături de tatăl său? Cine dintre prietenii ei îi va sta alături când viața sa va lua o turnură tragică?


Nu vă spun toate astea, vă las pe voi să descoperiți povestea dar și fiorii primei iubiri.


Cartea Florentinei Pandelea, Teoria inocenței. Seducătorul anonim, o puteți găsi aici. Click pe link, dragilor!



Comentarii

Postări populare