Taina Marchizului - Multiplu de intrigi

Astăzi vin cu o poveste cutremurătoare ce mi-a adus aminte de cartea mea preferată, Contele de Monte-Cristo al lui Alexandre Dumas, pe alocuri scrisă în același stil. Taina Marchizului este un roman plin de comploturi, drame și sentimente înăbușite ce explodează în crime sângeroase și trădări odioase.


Cele 491 de pagini sunt pline de acțiune, chiar dacă ați suspecta autoarea de numeroase descrieri și pasaje de umplutură, ei bine, vă înșelați. Aurelia Chircu s-a concentrat pe firul narativ, transformat cu fiecare capitol într-o pânză uriașă de păianjen din care parcă nu mai vezi scăparea, dar și pe construcția minuțioasă a personajelor, mai ales trioul amoros Roxana-Enrico-Lucio.


"- Ce avem mai de preț sunt sufletele noastre, domnilor! spuse Enrico, cu un surâs amar. Dacă ne dovedim nevrednici de ele, atunci puteți să ni le luați împreună cu avuțiile!"


Acțiunea cărții se petrece la începutul secolului al XIX-lea în Italia napoleoniană sfâșiată de intrigi politice, o perioadă în care puterea nobilimii este periclitată de dominația străină și slăbită de jafurile bandelor ce vânau simpatizanții revoluției.

Povestea se construiește în jurul lui Enrico, mezinul marchizului de Rosanverno și a soției acestuia, Roxana. Cuplul, obținut printr-o căsătorie aranjată, se destabilizează sub presiunea părinților celor doi tineri și sub drama pierderii celor doi copii "suferinzi de febră tifoidă".


"Gândurile lui erau păcătoase, dar ale naibii de dulci."


Fiecare dintre ei găsește refugiul sufletesc în altcineva; Roxana în Stefano, tânărul grădinar nou angajat la castel, iar Enrico i se destăinuie tânărului Vallo, angajat la un amanet și slugă la un han din apropiere.


"Auzind-o, își ascunse zâmbetul în spatele degetelor strânse în pumn. Pe sub genele lungi, ochii lui se umeziră. Și nu știa dacă de râs sau de duioșie"


Viața celor doi ia o turnură ciudată atunci când sunt atacați de banda lui Darkstar, iar în salvarea lor intervin puterile telechinezice ale lui Enrico, dar și misteriosul conte Lucio Varesi, personaj care va deveni unul cheie în viața și în căsnicia lor.


"Vă amintiți dorința mea de a vă invita la dans? Nu era o vorbă goală. Chiar mi-ar plăcea într-o zi să fim amândoi simultan partenerii minunatei voastre doamne. Sunt sigur că ne-am completa reciproc, în multe sensuri."


Taina Marchizului este un roman extrem de complex, ale cărui personaje ascund secrete dureroase ori participă la intrigi de tot felul. Părinții Roxanei sunt niște persoane indiferente față de grijile fiicei lor, urmărind mereu un interes personal, tatăl lui Enrico este de-a dreptul diabolic, iar mama acestuia o femeie nefericită care a adus la rândul ei multă nefericire asupra tuturor din jurul său.


"Viața noastră nu a semănat cu un basm, deși aveam premisele necesare: o fată gingașă cu plete blonde și o inimă de aur care e mult mai puternică decât ar crede oricine fiindcă ea nu a dat bir cu fugiții, ci s-a sacrificat pentru familia ei: în schimb, a primit disprețul socrilor și lamentările unui soț nevolnic care o face doar să sufere..."


În paralel, se desfășoară activitatea bandei de tâlhari și aflăm astfel toate dedesubturile operațiunilor acestora.



Din punctul meu de vedere, un singur lucru  lipsește acestei cărți - un arbore genealogic  sau o hartă a personajelor, pentru că, pe alocuri, originea fiecăruia este dificil de urmărit, fapt normal pentru un roman de o asemenea anvergură.

O carte plină de trăiri care mai de care, de la gingășie la ură, de la dragoste interzisă la răzbunare.

Nu ezitați să puneți mâna pe Taina Marchizului, mai ales dacă sunteți fani ai romanelor istorice cu detalii politice ale vremii și i-ați citit cu plăcere pe Dumas, D'Annunzio ori pe Umberto Eco.


Cartea poate fi găsită aici, alături de câteva pagini de probă.


Click pe link, dragilor!

 



Comentarii

Postări populare