Amnezic - Cine are speranță, are orice

Gandalf: Vrăjitorul care e mereu acolo unde este nevoie de el.

Maleficent: Cea căreia trădarea în dragoste i-a înnegrit sufletul.

Ce legătură au cele două personaje cu romanul despre care vă vorbesc astăzi? Acestea sunt numele folosite de cei doi protagoniști ai cărții, Eva și George, pe o platformă unde se joacă Counter Strike.

Ok. Văd că nu pricepeți. Să o iau de la început? Bun.

Eva este o tânără retrasă care a suferit o mare pierdere. Logodnicul acesteia a murit într-o misiune în Afganistan, adică fix acolo unde ea l-a rugat să nu meargă. De aceea, chiar și la aproape un an de la nefericita întâmplare, ea nu reușește să treacă peste și se simte în continuare trădată (Andrei parcă și-a presimțit sfârșitul, punând-o să promită că va iubi din nou, dacă lui i s-ar întâmpla ceva), dar și vinovată (Dacă l-ar fi rugat mai mult, poate că ar fi reușit să îl convingă să rămână acasă). Așa că zilele în care nu merge la facultate și le petrece în casă, amintindu-și, plângând și jucând CS (sub numele de Maleficent) ca și când prin misiunile jocului și-ar fi răzbunat iubitul mort.


“Mi-aș dori să dau timpul înapoi, să nu îl las să plece să se înroleze în armată. Să îl țin lângă mine, să fiu egoistă și să nu mai cred că un om poate face diferența în lumea războiului. E o prostie! Unde a dus moartea lui? El și alte zeci de mii de soldați din Afganistan și-au sacrificat viețile pentru o cauză ce se voia nobilă. Acum… acum au rămas doar dorul și regretul, neîmplinirea și nesiguranța, iubirea și ura.”


George este bărbatul trădat de fosta logodnică, femeia cu care își închipuise un viitor plin de fericire, dar iată-l vorbind cu o necunoscută pe platforma unui joc (folosind numele de Gandalf112), evitând să meargă la un botez, alături de restul prietenilor săi, pentru că nașa copilului este chiar cea care l-a înșelat, spulberandu-i toate visurile. Vechea lui gașcă îl  evită, toți cu familii și copii. Până și fratele lui mai mic refuză să îl viziteze. Aflăm și de un trecut dureros, în care George a trebuit să își salveze frățiorul de violențele părinților. Poate de aceea iubesc atât de mult acest personaj masculin creat de Florentina Pandelea, pentru că, în ciuda unei copilării zbuciumate, marea sa dorința rămâne întemeierea unei familii.


“Am pornit nervoasă și am ajuns să empatizez cu el. Familia lui e la stadiul de vis. Ce poate fi mai trist de atât? Oare e orfan? Ce i s-a întâmplat?

Gandalf112: Nașii copilului sunt problema. Nașa e cumnata prietenului meu și fosta mea logodnică.

Clipesc des, recitind mesajul. Nu mă așteptam la așa ceva, dar, mai ales, m-a luat prin surprindere sinceritatea lui. Eu nu aș putea vorbi atât de deschis despre Andrei.”


De unde asemănarea celor doi cu Gandalf și Maleficent?

Cum spuneam și mai sus, Vrăjitorul creat de scriitorul J. R. R. Tolkien în vestita trilogie Stăpânul Inelelor, este acel personaj care ajunge la timp pentru a salva situația, iar George intră la timp în viața Evei, tânăra care simte că se îneacă în șuvoiul amintirilor dureroase, și îi readuce zâmbetul pe buze.

Bun, acum că am terminat, oarecum, cu simbolistica să vă spun puțin despre ce se petrece în carte.

Cei doi se întâlnesc pe o platformă de jocuri și de la un schimb de vorbe ajung să își facă diverse destăinuiri despre viață, despre fricile și dramele personale. Și, ce credeți, se îndrăgostesc unul de celălalt, pe nevăzute și pe nesimțite. Asta ca să vedeți puterea sincerității atunci când ne aflăm în spatele unui ecran ce ne protejează, dar ne și dezbracă de adevăruri.


“E un subiect sensibil. Poate chiar mai dureros decât dragostea sau trădarea. Frica. Mi-e frică de mine. Mi-e frică să nu mă pierd în mulțimea de măști pe care le port zilnic. Mi-e frică de ce-aș putea deveni dacă nu încep să mă regăsesc.”


Vreți să știți dacă se întâlnesc în viața reală? Oh, da. O fac. Pe teren neutru cum s-ar zice, la mare. Nu am să vă dau alte detalii, pentru că mi-e teamă de spoilere, pot doar să spun că Amnezic este genul ăla de roman pe care îl termini cu ochii umflați de plâns, după ce ai epuizat toate stocurile de șervețele din casă. O poveste care te rupe în bucăți și te reasamblează într-o variantă mai sensibilă și mai înțeleaptă a ta, o poveste care te face să crezi în speranță și în sfârșituri fericite.



”- Promite-mi că vei iubi din nou, că vei găsi frumusețea și fericirea dincolo de mine, iubito. Dincolo de noi e o lume întreagă care te așteaptă. Nu m-aș ierta niciodată dacă te-aș împiedica s-o cunoști. Promite-mi…”


Credeți că Eva va respecta promisiunea făcută logodnicului ei? Oare își va permite să vadă lumea din afara casei pline de amintiri triste?

Dacă sunteți curioși (iar eu cred că sunteți) atunci intrați pe Site-ul Vesper Books și achiziționați minunăția asta de carte, care a ridicat-o pe Florentina Pandelea în topul autorilor mei favoriți (atât de tare a ridicat-o, că se află acum chiar printre primii 10).

PS: Acum că știu povestea acestei poezii de la începutul romanului, aș reciti cartea, dar aș face-o cu alți ochi.


“În lacrimile tale-s naufragiat

Și nu-mi găsesc colacul de salvare

Zâmbește suflete-ntristat…

Zâmbește-mi o scăpare!”

— George Pandelea


Click pe link, dragilor!

Comentarii

Postări populare