Cât de aproape sunt ploile reci - Sărăcia s-a născut la sat

Lumea satului și țăranul român reprezintă sursa principală de inspirație pentru numeroase opere literare, iar Cât de aproape sunt ploile reci este una dintre operele recente.

"Veșnicia s-a născut la sat" spunea Lucian Blaga, dar pentru romanul scriitorului Bogdan Coșa această zicală nu este valabilă. 

În comuna Dumbrava s-a născut blestemul unei familii urmărite de un viol străvechi, de patima alcoolului, de sărăcia lucie și de neșansa socială, iar Cât de aproape sunt ploile reci reprezintă o radiografie fidelă a vieții rurale românești, cu bunele dar mai ales cu relele sale.


"- Eu aș bea niște lapte, zise Petru.

- Lapte? La ora asta? întrebară amândouă femeile aproape în același timp. E târziu, continuă bunica, las' că-ți fierb dimineață, bine?

Le era lene, asta știa de la mama lui, așa că Petru dădu din cap și se așeză la masă."


Deși acțiunea cărții se desfășoară pe mai bine de 20 de ani, nimic nu se schimbă în familia Aureliei. Copiii ei sunt urmăriți parcă de ghinion orice ar face, alcoolul face casă bună cu divorțul și crima, sărăcia cu munca în zadar și veceul în fundul curții. Oare vor reuși nepoții săi să rupă blestemul?

Capitolele poartă nume de luni, după perioada în care anumite evenimente au loc, dar eu le-aș fi denumit puțin altfel: Într-un august, Un alt decembrie și așa mai departe, pentru a marca trecerea anilor ca într-o clipită. Vremurile se schimbă în comuna românească și în orașul sărăcăcios de provincie, dar timpul parcă stă pe loc, încăpățânându-se să aducă în fața protagoniștilor aceleași vicii, aceleași neajunsuri, aceleași dureri sufletești pe care ei nu le pot pune în cuvinte.


"În cei doi ani în care Nuțu fusese închis, băiatul crescuse, soția și mama lui îmbătrâniseră nespus de mult și majoritatea cunoscuților plecaseră să muncească în străinătate. Timpul aluneca mai departe. Sania în care cobora el spre viitor se întorsese cu spatele, nu mai avea niciun fel de control asupra ei."


Dacă nu ați locuit măcar o vreme la țară, acest roman va părea doar o poveste de asemuit cu Moromeții lui Preda sau cu Groapa lui Eugen Barbu, de a căror stil se apropie scriitura lui Coșa. Dar dacă ați trăit la țară, cum am făcut eu vreme de 18 ani, veți descoperi în această poveste autentic românească, personaje care vă vor aminti de oameni pe care i-ați întâlnit: bețivul satului, femeia ușoară, copilul din flori, bătrâna mamă care se comportă ca o cloșcă în prezența copiilor deja mari și pe care îi împiedică prin sfaturile ei "demodate" să trăiască o altă viață.


"Iar mama lui, mama lui pur și simplu nu îndrăznea să se mai bage; o făcuse deja cu băiatul cel mare și i se părea că nu ieșise deloc bine."


Avem de asemenea tiparul copilului care luptă pentru a scăpa de sărăcie, iar singura modalitate de a o face este să se rupă cu totul de rădăcinile de familie, întâlnim oamenii care au dat de gustul străinătății, spre care tânjesc în fiecare clipă a șederii lor în bucătăria casei bătrânești, și femeia stigmatizată pentru relația pe care a avut-o cu un bărbat însurat, în urma căreia a rezultat un copil, ratatul satului care a pierdut totul din cauza alcoolismului și femeia îngropată de vie sub mantia groasă a obișnuinței casnice.


"Era încântat că toate se prăbușiseră în jurul lui, că nu mai rămăsese nimic în urmă, nimeni. Era în sfârșit liber. Dar starea asta de bine nu ținea mult și după aceea intra în panică; trecut, nu, prezent, viitor, nu. Nu-i rămânea nicio fisură prin care să se strecoare la loc în realitate."


Sărăcia, ignoranța, alcoolul și lipsa de educație duc la conflicte ireparabile între frați. Chiar dacă ogoarele nu rămân neculese, cartofii nesăpați ori animalele de pripas, totul se duce de râpă, satul românesc tradițional dispare sub nevoia celor ce îl locuiesc, deși pământul și moștenirea de familie rămân ceva fundamental pentru ei, chiar și în plin proces de schimbare a orânduirii sociale.


Cât de aproape sunt ploile reci e un roman menit să zguduie cititorul din temelii și să îl trimită cu gândul la origini. Îl puteți găsi aici

Click pe link, dragilor!

Comentarii

Postări populare