Daniela Dumitru - Câteva secrete în minus

Ne-a spus multe, dar a păstrat și mai multe pentru sine, conferindu-și astfel o aură de mister ce te îndeamnă să o descoperi. Este povestitor înnăscut, le iubește pe Agatha Christie și pe a ei Miss Marple și recent a publicat o carte la Editura Story Craft. Abia aștept să pornesc în aventura literară oferită de romanul său, Atingeri de Vanilie, dar, până atunci, vă invit să o cunoașteți pe Daniela Dumitru.

 

Bună Daniela! Mulțumesc că ai acceptat să iei parte la acest “interogatoriu”. Promit să nu fiu blândă, dar să începem mai light. Cine este Daniela Dumitru în viața de zi cu zi?

Daniela Dumitru este o romantică incurabilă, storyteller, marketer, vegetariană și iubitoare de animale. Chiar practic toate acestea în viața de zi cu zi. Sunt autoarea romanului Atingeri de Vanilie, dar rămân un simplu povestitor înainte de orice.

 

Vorbește-mi puțin despre experiența ta în ale publicării. De ce Story Craft?

Sunt la prima carte publicată. Story Craft este editura Școlii de scris carte pe care am urmat-o în 2018-2019. Este o inițiativă a lui Daniel Zărnescu, a început cu Școală, apoi firesc a venit și editura prin care aduce la viață cărți ale „elevilor” școlii, exclusiv. Și procesul de publicare prin care trece un manuscris se face mult cu ajutorul colegilor care sunt proofreaderi pe parcurs sau ajută efectiv în efortul de lansare. Suntem o comunitate de pasionați de scris, fără vârstă, care crește an de an, cred că anul acesta vom ajunge spre 200.

 

Cum a pornit ideea pentru romanul Atingeri de Vanilie? Ce îl face special?

Eu citesc romance dintotdeauna. De fapt aș spune consum romance în orice formă, carte, film, povești de la prietene. Prin curiozitatea și empatia de care am dat dovadă de-a lungul timpului, am ajuns să cunosc foarte multe povești de dragoste, cu încărcături emoționale diferite, cu sau fără final fericit, dar toate surprinzătoare. Prin anul 2011 mi-am dorit chiar să îmi fac un blog de sfaturi în dragoste. Am început să învăț despre internet marketing. Apoi am crezut că am nevoie de o certificare profesională ca să pot da sfaturi și am urmat cursuri de NLP și Life coaching. Ca să închid povestea despre idea de carte, ca o tranziție oarecum firească, am ajuns la cursuri de copywriting, storytelling și încet, încet, mai ales după ce am început și Școala de scris carte, am creionat prima structură de carte. Eu mi-am dorit să scriu povești de dragoste optimiste, fără complicații mari, cu încărcătură erotica unele, să scriu multe, repede. Cam acesta era planul. Așa a pornit și Atingeri de Vanilie, cu o idee de iubire interzisă, cu erotism și răsturnări de situație amuzanto-dramatice. Undeva pe parcurs s-a produs o schimbare, ascultând și proofreaderii și am început să construiesc mai mult la personaje, la povestea de dinainte. Nu știu cum, am ajuns să dau viață unor întâmplări dramatice, cu impact și care au fost bine primite. Spun nu știu cum pentru că efectiv “m-a furat pixul”.

Cel mai des în recenziile și părerile primite de la cei care au citit cartea se menționează: „nu am putut să o las din mână” și despre latura psihologică bine conturată a personajelor.

 


Ce citește Daniela Dumitru?

Povești de dragoste mult și între două cărți romance câte una polițistă. Sunt fan Agatha Christie, o prefer pe Miss Marple a ei.

 

Ce înseamnă pentru tine sintagma “autor de succes”?

Să fie citit. Cel mai mult îmi doresc să ajung la cititori, să simt că poveștile scrise de mine emoționează și schimbă poate ceva sau măcar că dau o stare de bine.

 

Dacă ai putea alege o vârstă la care să rămâi veșnic, care ar fi și de ce?

Nu este zi mai bună ca cea de azi. Aș vrea, în fiecare zi, să rămân la vârsta la care sunt, pentru că nu aș vrea să pierd nici o experiență din cele care mi-au îmbogățit viața,

 

Dacă ai putea retrăi o zi din trecut, care ar fi aceea și de ce?

În Rebecca a lui Dahpne du Maurier, personajul feminin, chiar la începuturi, în plimbarea cu mașina enigmaticului Max de Winter, spune, ca o prostuță, că ar vrea sa ia acel moment și să îl închidă într-o sticlă, să îl păstreze. Am păstrat și eu în sticluțe multe momente. Cele mai speciale sunt din povestea de dragoste cea mai importantă din viața mea și … asta este, e prea hot subiectul să pot da detalii.

 

Care a fost ultimul cadou pe care l-ai făcut cuiva?

În familie avem obiceiul de Crăciun să facem întrecere de cadouri sub brad. Cel mai des câștig eu, am câștigat și anul acesta. Cred că are legătură cu atenția la detalii și efortul de a-I cunoaște pe ceilalți, care mă ajută de altfel și când creionez personaje pentru poveștile mele.

 

Este ceva ce ai vrea să adaugi? Ce ai dori să le transmiți cititorilor acestui interviu?

Zilele trecute distribuiam în Social Media o amintire din 2019, dintr-un moment când făceam planuri la o cafea cu o bună prietenă. Am comentat la acea amintire, că de atunci lumea s-a schimbat de două ori (pandemia și războiul). Vorbim mult despre dragoste, în toate formele, și eu cred că am început să o golim de conținut, să o folosim ca monedă socială și mai puțin să trăim ce spunem. Sunt zeci de citate care spun în esență cam același lucru, dragostea e salvarea noastră, e un sentiment care poate face lumina în întuneric. Aș spune “iubiți mai mult!”, chiar cu riscul de a părea un clișeu.

Mulțumesc pentru răspunsuri!

Dacă vreți să faceți cunoștință cu stilul literar al Danielei, cartea ei o puteți găsi pe site-ul editurii Story Craft.

 

Click pe link, dragilor! 



Comentarii

Postări populare