Ceața albastră - Prețul păcii

Romanul Ceața albastră mi-a amintit puțin de Divergent al Veronicăi Roth și puțin de stilul lui Nalini Singh în seria Psy-Changeling (serie pe care am citit-o acum 13 ani în germană și pe care mi-aș dori să o văd tradusă și la noi). Cartea scrisă de Irina Dumitru are o acțiune alertă ce te ține cu sufletul la gură de la început până la sfârșit (eu am terminat-o în două ore și jumătate) și te introduce într-un viitor al Terrei în care orionii, extratereștrii de pe o mică planetă din Constelația Orion, au instaurat pacea, în care oamenii nu mai conduc mașini ci H.O.V-uri („niște mașinării sferice, construite dintr-un material argintiu, amintind de mercur. Acestea planează, utilizând o tehnologie avansată pe care orionii au binevoit să o împartă cu oamenii.”) și sunt urmăriți prin intermediul unor cipuri plantate în spatele urechii.


"Cartea are ca punct de plecare un fenomen paranormal care se petrece undeva în munții Buzăului și o serie de mituri legate de tunelele existente în această zonă."

În Universalism, sistemul de guvernare al Orionilor, oamenii sunt egali și toți trebuie să lucreze la menținerea păcii în lume. Diviziunea pe Caste a populației m-a dus cu gândul la Divergent, deși miezul celor două povești nu seamănă.
Avem așadar ordine mondială, pace (sunshine and happiness cum ar spune unii). Dar oare așa să fie?
Atunci de ce sunt oameni care au fugit, refugiindu-se în munți (devenind astfel rebeli) și refuzând implantarea cipului?

"Atunci când au venit din constelația Orion, acum patruzeci de ani, Ei au promis mântuirea. Nu existam pe vremea aceea, dar tata mi-a povestit cum privea fascinat cerul. E prea mare Dumnezeu, că să ne fi creat doar pe noi, tot zicea el. Inițial, a crezut că sunt arhanghelii Domnului. La rândul lui medic, lucra pe atunci într-un spital din Buzău. Mare i-a fost mirarea când au adus serum în spitale. Să vezi cum o cantitate infimă vindecă răni grave și ajută la asimilarea organelor noi era ceva incredibil."

David Iacob, vindecător din generație în generație, este răpit, sub amenințarea armei, de tânăra Maya care vrea doar să își salveze mama printr-un transplant renal. Deși conștient că prin abilitățile date de originile sale (David este pe jumătate orion) ar opri oricând răpirea, bărbatul alege să meargă alături de tânăra care îl atrage ca un magnet. Odată ajunși în satul rebelilor (după câteva întâmplări mai puțin fericite), vindecătorul încearcă să găsească o soluție pentru a o diagnostifica și opera pe Amelia, mama Mayei, altfel femeia ar muri în câteva ore.

"Într-o lume utopică, orionii, extratereștrii sosiți pe Terra din Constelația Orion, veghează la menținerea păcii. Fiecare ființă conlucrează în regimul politic numit universalism, unde oamenii sunt monitorizați în permanență prin intermediul unui cip implantat."

După câteva zile, David hotărăște să rămână. Atracția pentru Maya și o mulțime de lucruri apărute din trecut, lucruri pe care nu și le amintește în ciuda memoriei sale perfecte, îl fac să renunțe la viața ușoară pe care o duce în Urbis și să ducă o viață de fugar rebel alături de cea pe care o îndrăgește și de prietenii acesteia (care, fie vorba între noi, nu prea îl agrează). Însă multe din întrebările sale își găsesc răspuns odată cu apariția ceței albastre.

Avem în această carte o combinație magică de SF, spiritualitate și ezoterism. Mi-aș fi dorit totuși mai multă profunzime în expunerea sentimentelor, mai ales a pierderii, dar și o descriere mai amănunțită a locurilor, lucruri ce m-ar fi făcut fanul numărul unu al acestui roman.

"Pacea universală era ceva mult visat în trecut, dar pe care Ei au înfăptuit-o. Ultimul război a fost cel biologic din 2020, când panica i-a transformat pe oameni în ființe solitare. Era nevoie ca cineva să orienteze umanitatea spre a gândi ca o unitate."

Cum arată lumea viitorului văzută prin ochii Irinei Dumitru și ce este cu această ceață albastră, aflați citind romanul pe care îl găsiți pe site-ul editurii Cassius Books (alături de volumul doi și de alte cărți minunate).

Click pe link, dragilor!

Comentarii

Postări populare