Delia Mitroi - Autoarea răsturnărilor de situație

Boemă și pasională, focoasă și plină de imaginație, ambițioasă și inspirată, curioasă și optimistă, Delia Mitroi nu-și trădează zodia -  ESTE O GEAMĂNĂ AUTENTICĂ. Dar toate trăsăturile enumerate mai sus au ajutat-o să devină o autoare intens citită, ale cărei cărți au stârnit adevărate controverse. Iubito, te-am jucat la Poker! Revanșa și Rivalii sunt titlurile mele preferate semnate de Delia.

 

Hai să o cunoașteți și voi pe autoarea răsturnărilor de situație, Delia Mitroi.

 

Bună Delia. Îți mulțumesc că ai acceptat să faci parte din micul meu proiect. Sper să îți placă întrebările mele buclucașe. 😊 Dar înainte de toate, spune-mi te rog cum a luat naștere autoarea Delia Mitroi?

Bună Cătălina. Cu mare drag și sunt bucuroasă pentru această colaborare. Am devenit „scriitoare” (încă nu mă pot obișnui cu titulatura asta pompoasă nici după patru romane și o povestire publicate) în noaptea de 1 spre 2 iulie 2020, când am schițat primul capitol din „Rivali în fotbal și în dragoste”. Spre deosebire de alți autori care și-au propus să scrie cu mai mult timp înainte, având deja în minte subiectul și acțiunea, la mine a fost ceva spontan, imprevizibil. Cred că v-ați obișnuit oarecum cu stilul meu, cel puțin voi, cei care mă cunoașteți și mi-ați citit cărțile. N-a fost nimic plănuit, dacă mă crezi, nici personajele nu le aveam în minte, nici acțiunea. Doar am avut o inspirație de moment, am văzut cu ochii minții un tip rănit pe asfalt, într-o noapte caniculară de vară. Și de acolo, a ieșit o poveste de neuitat, despre care ai scris și tu cu puțină vreme în urmă. Eram conștientă de imaginația mea bogată, însă când am început să-i dau frâu liber, amestecând-o și cu fapte inspirate din realitate, nu mă mai puteam opri din scris. Cred că în cele două luni în care am lucrat la primul roman, abia mâncam când mă întorceam de la job. Nu mă mai interesa nimic altceva. Atunci mi-am descoperit noua pasiune. Și cred că și noua menire.

 

Acum te iau ca la Oracolul din gimnaziu: Vârstă, zodie, actor preferat, ce muzică asculți, știi tu…. Chestii din astea și ce mai vrei tu să ne spui. 😊

Am împlinit 31 de ani pe 18 iunie. Bine, asta deși mă simt ca la 18 ani și încerc cumva să retrăiesc anumite episoade de la acea vârstă. Și asta pentru că fiind o adolescentă foarte cumințică și ascultătoare, mi se pare uneori că n-am trait destule momente tipic adolescentine. Sunt în zodia gemenilor, la fel ca tine. Ce mai pot spune despre gemeni, când am scris un scurt fragment generalizând puțin predispozițiile zodiei noastre și în „Iubito, te-am jucat la Poker!”? Suntem tari, într-un cuvânt! Avem vorbele la noi, avem Mercurul de partea noastră, imaginație cât cuprinde! Dar și când ne intră planeta în retrograd, mamă, mamă, ce depresii ne încearcă!:))

Actorul preferat este încă Brad Pitt, o surpriză pentru cei care știu că eu prefer bruneții blonzilor și că mai toți protagoniștii mei masculini sunt bruneți cu ochi verzi sau albaștri. Ei bine, asta este excepția, căci aici nu doar fizicul este important, ci toate realizările uriașe ale acestui om. Îmi plac toate filmele lui, începând cu „Legendele Toamnei” și terminând cu „Troia”. A avut prestații foarte bune, indiferent ce ar spune contestatarii lui.

Cu muzica, depinde în ce toane sunt. Îmi plac foarte mult artiste ca Whitney Houston (am plâns după moartea ei), Lara Fabian, Céline Dion, Laura Pausini, Adele, chiar și Indila. Dintre bărbați, îi ascult frecvent pe: Eros Ramazzotti, Peppino Gagliardi, Julio Iglesias, Pablo Alboran și Ed Sheeran, din generația nouă de artiști. Posibil să mai fie și alții, pe care i-am omis. Muzica lor îmi inspiră câteodată părțile romantice din cărți. Dar pentru părțile mai puțin  romantice, trădările, confruntările dintre personaje, momentele de suspans, ascult hip-hop românesc sau american. Îl ador pe Eminem, îmi plac de la noi cei mai bătrâni, cei cu care a crescut generația noastră, „giganții” care și-au început carierele în anii 90 – Cheloo/Paraziții și B.U.G. Mafia. Ascult și latino mult, și reggaeton, eram fană Daddy Yankee și Shakira. În general, merg pe „clasicii” unui gen. Nu pot nega că mai „consum” și piese comerciale, precum cele difuzate la radio. Dar dintre cântăreții acum la modă, foarte puțini au melodii care mă impresionează. Poate doar Delia, Andra, Irina Rimes și Carla’’s Dreams.

Am avut dintotdeauna multe hobby-uri, chestia este că în afară de filme, muzică și lectură, toate celelalte sunt pasagere. O spun în sensul în care mă plictisesc după un timp de anumite obiceiuri, pe care le înlocuiesc în clipa în care nu-mi mai provoacă suficient interes și plăcere.

Ce să vă mai zic, poate câte ceva despre firea mea. Sunt o tipă foarte curioasă, boemă și de un optimism care te scoate din minți. Sunt puternică, modestă și arogantă în chip paradoxal, în funcție de oamenii cu care interacționez (răspund cu aroganță la aroganța altcuiva și îi tratez cu modestie pe cei care sunt modești). Sunt și impulsivă, trăsătură pe care le-am „împrumutat-o” unora dintre personajele mele. Însușirea asta de a mă „aprinde” repede o controlez când vreau și este moștenire de familie, legată și de …locul în care m-am născut. Sunt pasională ca majoritatea oltenilor.

 


 

Vorbește-mi puțin despre cărțile tale și spune-mi care este sursa ta de inspirație? 

Îmi place să scriu cărți care se încadrează în genul thrillerelor romantice. Desigur, aș încerca și altceva pe viitor, plus că deja am scris un „historical” romantic. Dar să le iau pe rând.

Romanul meu de debut, „Rivali în fotbal și în dragoste”, căruia i-am făcut și o continuare intitulată „Rivalii”, este o ficțiune urbană, o cronică a lumii fotbalului românesc, inspirată din realitate, dar intens dramatizată de subsemnata, care adoră drama și răsturnările de situație. Este motivul pentru care ai putea realiza la orice oră un scenariu de film sau de serial din cărțile mele. Seria „Rivali în fotbal și în dragoste” are de toate (dragoste, emoție, suspans, competiție și rivalitate până în pragul obsesiei) și seamănă ca stil cu „Iubito, te-am jucat la Poker”, cealaltă serie semnată de mine,  formată din două volume. Evident, subiectele celor două opere (sau patru, dacă numeri și continuările) diferă ca de la cer la pământ. Dacă în prima este vorba despre lumea mondenă a fotbalului, în a doua ni se dezvăluie un cu totul alt peisaj: cel al Mafiei româno-italiene, romanțat și prezentat într-o lumină unică, originală. Sunt mai multe elemente care atrag publicul acolo: mafioți chipeși și irezistibili, dependența de Poker, relațiile de iubire vulnerabile, sacrificiul și trădările în dragoste și în afaceri.

Ce mă inspiră pe mine? Viața, în general. Oamenii din jur, întâmplările despre care aud la știri sau în ziare, anumite tipologii de persoane. Eu, care mi-am creat faima de a fi „autoarea perfecțiunii imperfecte”, exploatez la maxim defectele personajelor mele, punându-le în niște posturi imposibile, de-a dreptul chinuitoare. Sunt conjuncturi prin care se redescoperă pe ele însele, acționând uneori haotic, alteori neașteptat, dar de prea puține ori înțelept. Este exact ca în viață. Câți dintre noi nu greșim zilnic, intrând în situații nedorite sau primejdioase?

 

Imaginează-ți că lucrezi în vânzări și ai încerca să ne vinzi cartea ta. Convinge-ne să o cumpărăm.

Să zicem că vând „Iubito, te-am jucat la Poker! – Revanșa”. De ce ai cumpăra-o? Pentru că este cartea care te va face să nu mai vrei să o lași din mâini până ce nu o termini! Senzația pe care o ai când o citești seamănă cu cea oferită de savurarea unui cocktail cu ingredientele tale preferate. Are tot și te trece prin toate stările. E „revanșa” tuturor cărților palpitante pe care le-ai ratat în trecut. Te-am convins?!

 


Cum este viața între colaborarea cu două edituri? Cum ai ajuns să publici și la Coresi.Net și la editura Petale Scrise?

Este mai simplu decât la o primă vedere să colaborezi cu două sau cu mai multe edituri. Și asta pentru că publicul se concentrează mai mult pe imaginea generală a autorului decât pe editurile care i-au publicat cărțile. Asta nu înseamnă că minimalizăm importanța editurilor. Fără ele, creațiile noastre n-ar mai vedea niciodată lumina zilei. Eu mă înțeleg bine cu ambele edituri care mi-au acordat credit în momente diferite din viața mea (când eram la început de drum și după ce mi-a apărut primul roman). Și pe calea aceasta le mulțumesc echipei de la Coresi Publishing House și echipei de la Petale Scrise J

 

Ai ceva proiecte de viitor pe care ai vrea să le împărtășești?

Am multe proiecte de viitor. Unul dintre ele îl constituie un roman cu influențe istorice și S.F., o poveste care ne va face să ne întrebăm lucruri despre originile și despre strămoșii noștri. Editarea acestuia va mai dura câteva luni bune, pentru că, ce credeți? Am un proiect și mai tare, legat de un subiect răvășitor și de actualitate, pe care mi-l doresc publicat cu prioritate. Însă despre acesta nu vă spun mai multe, prefer să rămână un mister.

 


Dacă ai putea schimba ceva în cariera ta de scriitoare, care ar fi acel lucru?

Deocamdată, nu aș schimba mare lucru. Eu zic că pentru primul an și jumătate de la apariția mea pe piața literară românească, m-am descurcat destul de bine. Romanele mele s-au bucurat de un succes nesperat pentru o autoare debutantă. Și asta în principal datorită cititorilor. Ei sunt motivația noastră. Mi-ar plăcea, evident, să ajung să-mi traduc operele pentru a fi citită și de străini. Dar nu mă grăbesc cu nimic. Timpul le va rezolva pe toate. Iar în cariera aceasta este nevoie de multă răbdare și de mult tact.

 

Ce înseamnă pentru tine sintagma "un autor de succes"?

Pentru mine, ca termen general, un autor de succes este un autor consacrat. Un autor care și-a vândut cărțile în sute de mii de exemplare, probabil unul care a scris mai multe bestseller-uri la viața lui. Desigur, la scară mai mică, la nivelul pieței de carte din România, poți să te numești „autor de succes” și dacă ești pe primele locuri în topul vânzărilor realizate de marile site-uri de profil sau dacă ai vândut suficient cât să-ți poți crea o mini-comunitate de fani foarte activă în spațiul online.

 

Ce citești și ce ne poți recomanda acum, pe loc?

Veți fi uimiți, poate. Dar, deși sunt autoare de thrillere romantice, nu prea citesc acest gen literar. Am și teama de a nu fi influențată subconștient în vreun fel. Căci oricât de bun ar fi un scriitor român sau străin, eu am propriul meu stil pe care vreau să-l păstrez și să-l îmbunătățesc până la perfecțiune. Iar în materie de lecturi, prefer realismul magic sud-american din cărțile lui Gabriel García Márquez și Isabel Allende, sau realismul magic japonez al lui Haruki Murakami. De la García Márquez ador „Ceas Rau”, celebra capodoperă „Dragoste în vremea holerei” și „Despre dragoste și alți demoni”, citită de două ori. De la Allende am lecturat cam tot, dar preferata mea rămâne „Casa Spiritelor”, un roman istoric extrem de emoționant ce surprinde scene pe care familia scriitoarei le-a trăit în realitate în vremea dictaturii lui Pinochet din Chile. Dintre operele lui Murakami, favoritele mele sunt „Bărbați fără femei” (o carte despre dragoste, singurătate, suferință, minciună și multă pasiune), nuvela psihologică „Dans, dans, dans” cu puternice nuanțe SF, și minunata „Pădure norvegiană”, cartea care l-a consacrat pe autor. De asemenea, ador romanele istorice precum cele ale Philippei Gregory. Autoarea tratează pe larg cele mai controversate și mai romantice episoade din istoria tumultuoasă a dinastiilor britanice (Plantageneții și Tudorii), majoritatea fiind și ecranizate („Cealaltă fată Boleyn”, „Regina Albă”, „Prințesa Albă” etc.) Recomand toate aceste opere. Pentru mine, sunt artă la superlativ.

 


Este ceva ce ai dori să adaugi sau să le transmiți celor ce citesc acest interviu?

Pe cei care citesc interviul îi salut și le sunt recunoscătoare că îmi urmăresc activitatea. Pentru a mă cunoaște mai bine, îi invit să îmi citească romanele și povestirea „Dragoste Misterioasă” din antologia „Petale Scrise. Povestiri cu final neașteptat”. Amatorii de suspans și de răsturnări dramatice de situație în literatură sigur nu vor regreta că au achiziționat produsele semnate de mine. Îi îmbrățișez cu drag și pe cititorii Editurii Petale Scrise, datorită cărora toate eforturile noastre se concretizează în rezultate frumoase. Iar ție, Cătălina Pană, îți transmit mult succes în toate proiectele de care te ocupi și îți mulțumesc din suflet pentru invitație! 


Mulțumesc!


Dragilor, aceasta a fost Delia Mitroi. Nu-i așa că vă place de ea? 😁

Cărțile ei le găsiți aici:

Editura Petale Scrise

Coresi


Comentarii

Postări populare