Fiul dușmanului - O lecție de istorie comunistă

Trădarea se plătește, iar remușcările apar mai ales atunci când te afli față în față cu fiul celui vândut, fiul cel crescut și educat să te vâneze... Fiul Dușmanului.


În tumultuosul 1968, tânărul ofițer de securitate Ovidiu Dumbravă pornește pe urmele celui mai căutat partizan, Andrei Rogozanu, dispărut de aproape 11 ani. În urma unei ambuscade, tot grupul său fusese capturat, numai el rămăsese liber, pierzându-și urma în munți. Dar iată că după atâta amar de vreme, o dublă omucidere este aparent revendicată de către partizani. Cu mintea sa sclipitoare, Ovidiu pornește pe urmele vinovaților, dezgropând nu numai secretele unui trecut tulbure, dar și propriile rădăcini pe care le credea de mult pierdute în catastifurile orfelinatului în care a crescut.


„sublocotenentul ăsta stagiar e mai deștept decât jumătate dintre generalii de la comanda Consiliului Securității Statului”.


Cazul uciderii generalilor Trandafirescu și Gheorghe, de la Inspectoratul Județean de Securitate Brașov (doi foști măcelari evrei și mari vânători de partizani prin anii '50-'55), se intersectează cu stufosul dosar al partizanului Andrei Rogozanu, ajuns acum sub lupa proaspătului ofițer. Alături de superiorul său, maiorul Cândea, Ovidiu ia drumul Brașovului, dar ceea ce descoperă aceștia odată ajunși acolo, poate salva viitorul României socialiste.


„Ovidiu răsfoia de două zile dosarul. Nu-i venea să creadă că mai există așa ceva. Era dosarul unui partizan anticomunist, unul care nu fusese capturat nici până azi. Securitatea distrusese toate grupurile de rezistență din munți, de pe dealuri și câmpii. Distrusese chiar unele care nu existaseră niciodată. Iar acest individ încă mai era liber și azi, la aproape 11 ani de când, în 1957, grupul lui căzuse într-o ambuscadă a securiștilor.„


Nevinovat de dubla crimă, Andrei Rogozanu începe propria investigație, încercând astfel să își spele păcatele trecutului și să își negocieze astfel schimbarea sentinței cu moartea la care fusese condamnat sau chiar eliberarea. Sătul să se ascundă de toți informatorii securității ce au fost aduși în sat și dornic să poată ieși la lumină alături de Ana, femeia pe care a luat-o de nevastă în secret, Andrei pornește pe urmele "turiștilor" ce s-au cazat pe ascuns în pivnița pădurarului Ghiță Borcea, agent sub acoperire al GRU.


,,Acum, însă, nu la asta îi era gândul partizanului. El se gândea la Ana și își frângea mâinile. Ani de zile o pregătise sufletește pentru astfel de situații, dar niciodată nu erai prea bine pregătit pentru anchetele Securității. Nu era ușor să știi că femeia iubită este anchetată, chiar dacă Andrei avea experiență în astfel de situații. Știa că, în momentul în care intri în război, trebuie să-ți asumi pierderile, indiferent ce înseamnă ele. El pierduse până acum părinți, frați și camarazi. Supraviețuise acestor pierderi, dar nu putea spune nici acum că era ușor.” 

Cum se termină această poveste vă las pe voi să descoperiți, trebuie însă să știți că Fiul Dușmanului nu este doar un roman. Autorul Cătălin Dumitrescu ne dă o lecție de istorie, pentru că împletește în scriitura sa realitatea acelei perioade tulburi din istoria comunismului în România cu ficțiunea polițistă de calitate, menită să țină cititorul cu sufletul la gură. Avem descrise atât de bine tipologiile omului în comunism (securistul incult și violent, victimele opresiunilor politice ori religioase, profilul turnătorului, securistul de scoală nouă). Aflăm de asemenea despre implicarea KGB-ului, GRU-ului și a Spetsnazului, intrăm puțin chiar și în mintea lui Nicolae Ceaușescu, dar și a lui Leonid Ilici Brejnev, șeful suprem al Uniunii Sovietice.


Dacă v-am făcut curioși, aflați că puteți găsi romanul Fiul dușmanului pe site-ul editurii Petale Scrise, alături de cel de-al doilea volum, Uniforme Însângerate, recent apărut.


Lecturi minunate, dragilor!

Click pe link!


Comentarii

Postări populare