Cozonac cu mac - Romantism provincial

Știți filmele Hallmark pe care le vizionăm în preajma Crăciunului, menite să ne aducă aminte de acasă și să ne inspire o goană nebună după cadouri, brad și ornamente? Cam așa este și cartea asta.
Cozonac cu mac este o lectură lejeră, cu parfum de prăjituri proaspăt scoase din cuptor ce ne amintesc de gustul copilăriei și de cei ce poate nu mai sunt printre noi, dar pe care îi purtăm în suflet până când și noi ne transformăm în amintire. Autoarea Anca Vasilescu Otrok a creat o atmosferă de acasă între paginile acestui roman.


"Stătea culcat şi urla de durere. Moşul a încercat să se apropie de el şi să-l elibereze, însă lupul a mârâit și mai tare. Moşul s-a întors în casă şi a luat o pușcă. În momentul în care Icu ajungea la partea asta, mă făceam mică în pat şi îmi trăgeam plapuma peste cap de parcă urma să aud o nenorocire. Moşul se apropie de lup şi trase cu arma. Nu s-a mai auzit niciun mârâit sau scâncet. Lupul a căzut într-o parte și moșul s-a apropiat de el. A desfăcut capcana şi a scos piciorul. Sângera. A luat lupul în brațe și l-a dus în casa bătrânească. L-a curățat, l-a pansat și l-a pus pe o pătură groasă, precum pe care le folosea la căruţa mare trasă de cei doi cai ai săi. Moşul ieşi din casă, dar lăsă ușa deschisă. Pe seară, lupul s-a trezit, a mirosit prin cameră și a fugit pe ușă afară în pădure."


O avem așadar pe Ana, creatoare de modă la un atelier din București a cărei relație cu Daniel, bărbatul ce o afișează ca pe un trofeu colegilor săi avocați, ajunge la sfârșit. Și nu oricând, ci chiar  înainte de Crăciun. Decide așadar să își petreacă sărbătorile de iarnă acasă, în micul oraș de munte în care a crescut alături de sora ei mai mare și de părinții lor, deținătorii unei cafenele cu tradiție de familie.


La sosirea acasă, Ana începe un slalom printre amintiri mai vechi și mai noi, despre bunici, părinți, tradiții și obiceiuri, rețete de prăjituri și minunatul cozonac cu mac pe care îl coace tatăl ei. Aroma prăjiturii cu miere, gălăgia veselă din timpul pregătirii  bucatelor, fericirea din jurul meselor, prietenii pe care îi revede cu drag, reîntregirea familiei de sărbători, toate acestea îi restabilesc Anei cheful de viață.


"Bucătăria noastră nu e mică, iar tata a aranjat mobila în așa fel încât să încăpem o echipă de fotbal, fără să ne călcăm pe picioare. Bancul de lucru din mijlocul bucătăriei cred că a fost cea mai mare invenție posibilă. Nu a lui, bineînțeles! Puteam lucra toți și tot mai era loc pentru cineva. Mama pregătea o friptură delicioasă după rețeta bunicului, iar tata... surpriză, pregătea dulciurile. Bunica făcea prăjitură cu miere, iar tata a continuat tradiția. Nu-i ies ca bunicii, dar sunt grozave. Rolul meu era să decupez cu formele din aluatul întins de tata cu mare îndemânare şi apoi să le pun în tăvile pregătite de mama. Organizare, nu glumă!"


Să nu uităm de Tudor. Ah, Tudor, chipeșul vecin reîntors de pe frontul din Irak pentru a o ajuta pe mama sa cu administrarea pensiunii. Hoinărind alături de el pe străzile orașului copilăriei, Ana realizează că nu este doar prietenie ce simte pentru acest bărbat blând și răbdător, ci o puternică atracție cu rădăcini adânc înfipte în trecut.
Oare secretul bine păstrat al familiei va afecta cumva fericirea pe care Ana tocmai a găsit-o alături de prietenul ei din copilărie? Ce secret? Sâc! Nu vă spun!

"Era foarte tare când terminam şi împărțeam ce am primit. Întotdeauna Tudor era şeful şi niciodată nu a tras pe careva în piept. Dacă nu se împărțea totul egal, ce rămânea se mânca pe loc, iar banii îi puneam în găleata moşului care stătea mereu în faţa cafenelei noastre. Nea Bobiță făcea pe Moş Crăciun în fiecare an și toți banii pe care îi strângea îi folosea pentru festivalul de Crăciun, cumpărând ornamente şi bomboane de pom. Ca şi noi, Tudor a plecat din oraş şi a ales cariera militară. Ultima oară când l-am văzut, a spus că pleacă într-o misiune în Irak. Au trecut trei ani de atunci."



Fiind un roman de debut, nu voi intra în detalii tehnice, cert este că se putea pune ceva mai mult efort la editare. Eu am acordat în schimb atenție poveștii, care este de un romantism diafan cu aer provincial.

Dacă v-am făcut curioși, romanul Cozonac cu mac poate fi găsit pe site-ul editurii LETRAS, atât în format tipărit cât și în format digital.

Lecturi minunate vă doresc.

Click pe link, dragilor!

Comentarii

Postări populare