Iubito, te-am jucat la Poker! - Miza supremă

Mi-am făcut un inventar cu recenziile restante, iar în cap de lista era seria Iubito, te-am jucat la Poker!. Nu vreau să mă trezesc cu tot Clanul Salamadra la poartă, așa că m-am pus pe scris repejor, simțind presiunea pistolului imaginar al mafiotului pe nume Antonio Toma, zis și Tony Salamandra.

Autoarea Delia Mitroi a creat mai multe universuri paralele și le-a unit în două cărți incendiare, presărate cu iubire, trădare, răzbunare și jocurile mortale ale mafiei.


Iubito, te-am jucat la Poker!


Tema cărții poate părea banală la prima impresie, dar povestea te prinde mai ceva ca febra aurului, în timp ce sapi avid după adevăr, după răspunsuri, după o încheiere justă.

Acțiunea primului volum începe în forță. Gabriel Pavel îi mărturisește soției sale Clara că, în timpul unei partide de poker cu temutul mafiot Tony Salamandra, acesta a ridicat miza la absurd, și a pierdut. Ce a pierdut? Pe ea, femeia care i-a fost alături în cele mai grele momente, care i-a acceptat toate defectele și viciile și care i-a dăruit un copil minunat, pe Sonia.

Aflăm astfel dedesubturile unei relații cu probleme ce-și dezvăluie treptat defectele în fața cititorului, realizând în cele din urmă că adicția lui Gabriel pentru jocurile de noroc este doar o parte infimă a întregului pe care autoarea vrea să ni-l arate. Și cum ni-l mai arată! Printr-o carte mai expresivă decât o peliculă cinematografică, abundând de neprevăzut și situații limită.

O serie de tabuuri


Clara este determinată să îi dea o lecție soțului său pentru patima cărților și hotărăște să plătească datoria acestuia față de Tony Salamandra (iar mafiotul temut, moștenitorul averii familiei Arizzi, este hotărât să o aibă pe frumoasa Clara cu orice preț), neștiind că Gabriel va apărea la proprietatea mafiotului și va fi împușcat. 

Crezând că Gabi a părăsit-o, acesta dispărând fără urmă și fără un "Rămas bun!", Clara pică ușor-ușor în plasa țesută cu migală de către inteligentul și crudul mafiot (ce intră perfect în rolul cavalerului mereu pregătit să ofere sprijin domniței aflate la ananghie), o combinație de minciuni care să o facă să își uite soțul.

O altă fațetă a acestui univers aproape cinematografic este constituită din cuplul Fabian și Alina. Coincidență sau nu, Fabian este fratele lui Gabriel Pavel, iar Alina nimeni alta decât cumnata lui Tony Salamandra, soția lui Emanuel Toma. Avem așadar un alt tabu prezentat în cele mai mici detalii, infidelitatea.

Nici Emanuel Toma nu este mai cuminte, deși  în spatele gratiilor. Cu toate că nu acceptă ca soția sa să aibă o aventură, căutând cu furie un plan perfect de răzbunare pe Fabian, acesta îi face totuși ochi dulci Ilincăi, doctorița pe care o întâlnește în penitenciar.

Și stați că n-am terminat! Gabriel nu e mort, iar după ce își revine - sub atenta supraveghere a mamei sale - pe care o roagă să nu sufle o vorba despre incidentul care aproape l-a ucis - încearcă să își găsească "fericirea" alături de Rebecca Di Maio, Regina Mafiei din Vest.


Revanșa


Da, primul volum s-a terminat într-o notă pozitivă, deși știam că Delia nu va lăsa lucrurile pe făgașul păcii pentru prea multă vreme. Ca o cunoscătoare a firii omenești, autoarea ne arată ce se întâmplă atunci când nici stelele de pe cer nu-s de ajuns pentru un ego mult prea mare pentru această planetă, iar ego-ul lui Tony Salamandra nu poate fi întrecut de nimeni (poate doar de Rebecca Di Maio - wink-wink).

Tensiunea ia amploare alimentată de slăbiciunile fiecărui personaj, iar toți, de la primul până la ultimul, sunt acum corupți de beția puterii. Pentru unii este fatală, pe alții îi zdruncină din temelii, iar altora le dă în sfârșit ocazia să lupte pentru ceea ce contează.


„Frumoasa jucată la poker și revendicată de liderul clanului Salamandra se desprinde de trecut, de zbucium și de conștiință cu o viteză amețitoare. Uită de tot când vede în ochii lui scânteile euforiei.”


Atunci când ai totul, orice ți se pare banal și lipsit de valoare, dar atunci când ai pierdut totul, ai da orice pentru o fărâmă din bucuria trecutului.


Jocuri de culise


Triunghiul amoros dintre Tony, Clara și Gabriel revine. Și nu oricum, ci urmat de orgolii rănite și răzbunare oarbă poleite într-o peliculă de aparențe înșelătoare.

Clara începe să realizeze că lumea lui Tony este pe cale să o înghită, că acesta nu este cavalerul în armură aurită, gata mereu să o salveze, ci este însuși zmeul fioros pregătit să calce inimi și vieți în picioare doar pentru că poate. Iar în aceste momente o lovește dorul de cel ce a declanșat acest joc perfid fără a avea idee de avalanșa de consecințe ce le va schimba existența. Îi e dor de fostul ei soț.


„Am fost victimele orgoliilor, ale greșelilor, ale necazurilor, ale sărăciei, ale viciilor, ale trădării. Sau, mai bine zis, am fost victimele destinului.”


Nici Gabriel nu a uitat-o pe Clara și dezgustat și speriat deopotrivă de cruzimea soției sale Rebecca și toată umbra mafiei ce o poartă pe umeri ca o mantie întunecată, protagonistul nostru este cuprins de remușcare și  de dorul de trecut, atunci când el și Clara nu se aveau decât unul pe celălalt, dar se iubeau și găseau mereu o soluție împreună.


Ciclul vieții și al morții


Pierdem și câteva personaje pe parcursul acțiunii care sporește gradual în tensiune, dar n-am să vă spun pe cine, în schimb pot afirma că în această carte nu există vinovați sau nevinovați, personaje bune și personaje rele, ci doar suflete chinuite, văduvite de emoții primordiale și otrăvite de izul stătut de moarte. Pentru unii, crima este mai la-ndemână decât iertarea ori dragostea, pentru că au fost educați în arta vărsării de sânge. Pentru alții, crima este doar prețul pe care trebuie să-l plătească pentru fericire.

Pregătiți-vă pastilele de inimă, șervețelele și perna în care să loviți de fiecare dată când deciziile personajelor vă vor enerva, dar vă promit că satisfacția va veni la sfârșit, încheind un ciclu de orori, crime, slăbiciuni omenești și răzbunări crude.

Totul a început cu un joc de poker și se va sfârși cu un joc de poker. 

Care să fie oare miza?


Hai, știu că v-am făcut curioși!

Citiți cărțile astea marca Petale Scrise și lăsați-vă atrași într-un vârtej literar de excepție.


Comentarii

Postări populare