Străjerul Nopții de Mangan - O călătorie a devenirii

Elena Druță nu scrie cărți, ea crează magie. Poveștile ei te vrăjesc și te trimit pe tărâmuri fantastice, trecându-te printr-un noian de emoții, mișcându-te până la lacrimi. Aveam experiența "Cerbului", știam deja stilul autoarei, dar iată că m-a surprins plăcut și de data aceasta, atât de plăcut încât vă spun din start că noul ei roman va intra în topul de la sfârșit de an. 

Da, am citit Străjerul Nopții de Mangan cu sufletul la gură. E genul de carte pe care îți dorești să n-o termini atât de repede pe cât ai vrea s-o devorezi, pagină cu pagină.


Povestea Mirei, fata orfană crescută în asprul Sonenmoore, începe ca o călătorie spre sfârșit, căci ea și-a vândut sufletul Străjerului Nopții de Mangan, dar se dovedește a fi de fapt o călătorie inițiatică, o aventură spre autocunoaștere, o călătorie a devenirii, chiar dacă pendulul morții este pregătit să-i anunțe fetei iminentul final.

Ce faci  când nu mai ai nimic de pierdut? Începi să trăiești, căci atunci când existența îți este deja mai întunecată decât un mormânt, singura direcție în care o poți lua este, ați ghicit, în sus (zburând chiar pe spatele marelui Corb).


"Nu-i răspund, ci privesc, pentru ultima dată, linia orizontului și scurtez distanța între noi. Când sunt la doi pași de Străjer, acesta își reia mersul, cu un pas măsurat, știind încotro se îndreaptă. Mi-ar fi plăcut să fiu ca el; să știu încotro duce drumul meu, tot timpul, oricând."


Plăpânda servitoare în conacul Zaventhios, însoțitoarea domnișoarei Rita, ascunde un secret, o putere pe care nici ea nu o cunoaște prea bine: puterea blestemului. Dar când blestemele ei provoacă dispariția lui Renard, iubitul prietenei sale Rita, toate o iau la vale. Bebelușul abia născut al Ritei moare, iar această îl urmează la scurt timp, dar nu înainte de a primi promisiunea: Mira trebuie să îl găsească pe Renard și să îl elibereze de blestem.

După ce fură o frântură din cenușa prietenei sale, Mira este vânată de familia acesteia, dar ea este hotărâtă să găsească refugiu "peste pod", în pădurea întunecată, și să îi ceară o favoare Străjerului în schimbul singurului lucru ce i-a mai rămas: sufletul. Doar că Străjerul este altfel decât și-a  imaginat. E aspru, morocănos, tânăr și extrem de ocupat cu alungarea creaturilor Întunericului, mai ales după dispariția subită a Străjerului Nopții de Turmalină.

Vă dau aici și o scurtă teorie personală: cred că Străjerul Nopții de Turmalină și-a anticipat sfârșitul, dar nu putea dispărea fără a lăsa ceva în urmă.


"Și-a pus o mână pe capul meu și ceva, ca o pătură caldă, s-a lăsat peste mine. Durerea pierderii încă era acolo, dar, cumva, îngropată, doar o amintire. De parcă ar fi luat cu el miezul, acea prima clipă în care înțelegi că nu mai poți întoarce timpul, nu mai poți schimba nimic. [...] Blestemele nu vin niciodată singure, pui de om. Uneori, vin în cele mai neobișnuite chipuri. Uneori, sunt adevărate binecuvântări. Timpul le va arăta pe toate. Aceasta va fi plata."


Nu vreau să vă dau prea multe spoilere din acțiunea cărții, dar vă asigur că avem parte de mult neprevăzut, de multe emoții felurite, dar și de un dram de romantism. 

Ce m-a frapat cel mai mult la această carte a fost trecerea graduală de la o paletă de griuri la cele mai vii culori ale curcubeului și, deși inițial am avut impresia că am aterizat într-un univers creat pe tiparul lui E.A. Poe, povestea s-a luminat pe parcurcul lecturii, sfârșind prin a străluci puternic la flacăra speranței. Mărturisesc că de pe la capitolul 29, ochii nu mi s-au mai uscat - v-am mai spus doar că plâng la cărți, apoi am încheiat lectura zâmbind.


"Ne continuăm drumul la amiază şi niciun cuvânt nu este rostit între noi. Dar mă simt mult mai bine, ușoară chiar. Regretele și tristețea mea au rămas în noaptea aceasta, între două stânci, lângă un foc mocnind și o îmbrățișare, gândul la care îmi face inima să bată mai tare. Dar aceste gânduri le voi păstra pentru mine, până la sfârşit."


Dacă sunteți iubitori de fantasy, Străjerul Nopții de Mangan este un roman pe care trebuie neapărat să îl citiți. Îl găsiți pe site-ul Editurii Petale Scrise, alături de multe alte titluri minunate. 


Click pe link, dragilor!

Comentarii

Postări populare