Doamna Palatului - O reinterpretare dark a basmului Frumoasa și Bestia

Doamna Palatului, noul roman semnat Maria Philip, este, din punctul meu de vedere, o reinterpretare întunecată a basmului Frumoasa și Bestia, îmbogățită cu fiori de thriller și erotism abisal.

Autoarea s-a întors la stilul romanului ei de debut, împletind romance-ul erotic și fantezia într-o superbă poveste medievală cu tentă dark.

O RĂPIRE

Atunci când Lisa este răpită în mijlocul unei petreceri, aceasta nu și-ar fi închipuit că arătosul ei răpitor o va duce atât de departe, într-o altă dimensiune a lumii, acolo unde regulile pe care fata le știe nu se aplică, iar răceala iernii este chiar mai blândă decât răceala sufletelor.


Lordul Wilton Woodrow este fascinat de efectul pe care tânăra Lisa îl are asupra sa și decide să o aducă în lumea lui în ciuda regulilor aspre ale clanului din care face parte. Îi arată fetei împrejurimile, reamintindu-i motivul prezenței ei acolo: vreme de un an ea îi va permite să o "studieze", iar el îi va susține financiar familia. Are Lisa de ales? Nu prea...


"Bărbatul tace pentru o clipă, apoi începe să se plimbe în jurul scaunului pe care e așezată tânăra.

- Am o propunere pentru tine..., începe individul.

Vrea să intervină, dar el ridică brațul dezaprobator.

- Nu mă întrerupe! Timp de un an, am nevoie de prezența ta. Ca răsplată, îți voi susține familia cu sume duble față de cele câștigate de tine până acum.

- De ce eu? Sunt atât de inutilă...

- Doar tu! răspunde apăsat."

NATURA UMANĂ

Banii schimbă, iar autoarea reușește să surprindă excelent evoluția interacțiunii oamenilor în diverse situații financiare, dar și cele mai ascunse aspecte ale naturii umane: lăcomia, degradarea spirituală, ura, invidia. Când observă cât de diferit se poartă familia ei acum, după acumularea unei averi deloc de neglijat, Lisa realizează că adevărata lor natură, una lacomă, a fost acolo dintotdeauna, doar ea, în ciuda inteligenței sale sclipitoare, a fost prea oarbă să vadă, până în momentul în care pragmaticul Wilton i-a deschis ochii.

Toată experiența aceasta o schimbă și pe Lisa. După ce Wilton reușește să îi vindece o veche problemă de sănătate (un șold dislocat) ce o făcea să se simtă inutilă, fata devine mult mai sigură pe ea, hotărând în sfârșit că poate realiza ceva în viață. Ea, fata schiloadă, are în sfârșit un scop. Astfel, îl convinge pe Wilton, care îi admiră inteligența și reziliența, să o învețe medicina, iar acesta îi permite să îl asiste la tot felul de cazuri, unele mai ușoare, altele extrem de dificile. 


"Cum ajung de partea cealaltă a faliei, încetinesc calul.

Lisa simte cum i se întoarce stomacul pe dos. Inspiră adânc, strângând pleoapele, ca să-și revină. Continuă să îl țină strâns. Mai are puțin și va cădea.

Wilton o simte că slăbește brusc strânsoarea brațelor și o apucă de mâini. Și lui i se face uneori rău la trecerea prin falie, așa că îi înțelege starea de leșin care o cuprinde. O susține în continuare, încetinind și mai mult calul. Mirosul dulce al ierbii coapte îi umple nările. Inspiră adânc. Apoi gândul îi revine la ea. Lisa îi stârnește curiozitatea. Nu a întâlnit pe nimeni asemenea ei. E curios până unde merge diferența dintre ea și ceilalți oameni. Vrea să o studieze."

CRIME, SECRETE, MINCIUNI

Prezența ei în unele momente îl face pe Wilton să realizeze că Lisa nu este doar o simplă femeie, iar cu un criminal ce umblă liber, ucigând femei însărcinate și furându-le pruncii din pântec, fata nu este deloc în siguranță. Presiunea clanului de a respecta regulile devine de nesuportat și, chiar dacă a întețit paza, Wilton este bântuit de gânduri negre. Oare a greșit, în egoismul său, aducând-o pe Lisa pe un tărâm dominat de sălbăticie și cruzime?


Secrete pândesc din umbră, criminalul așteaptă momentul oportun pentru marele final. Zarurile au fost aruncate , iar miza este însăși viața. Oare mai au Wilton și Lisa timp destul pentru a se cunoaște, pentru a-și consuma iubirea ce s-a înrădăcinat puțin câte puțin în inimile lor?


Doamna Palatului e o poveste în care nimic nu este ceea ce pare, iar tandrețea poate fi imediat înlocuită de cruzime și instincte animalice. O carte pe care am citit-o cu sufletul la gură, de un romantism dus la absolut și transformat în pasiune pură și nedisimulată, o poveste cum doar Maria Philip poate scrie.


O găsiți pe site-ul Editurii Petale Scrise, alături de multe alte romane minunate.

Click pe link, dragilor!

Lecturi minunate vă doresc!


Comentarii

Anonim a spus…
Felicitări pentru recenzie! Impresionantă!
Cătălina Pană a spus…
Multumesc! E o carte minunata.

Postări populare